Jegybanki inflációs cél felett.Csütörtök délután közlik az áprilisi amerikai inflációs adatokat. Éves alapon 0,1-0,1 százalékkal magasabbak a várakozások az áprilisi pénzromlás ütemére a márciusinál, az átfogó és a maginflációs mutatóra egyaránt. Így 2,5 százalékos emelkedés, valamint a feldolgozott élelmiszerektől, energiaáraktól tisztított magértékre 2,2 százalékos éves emelkedés a várakozás. Tehát a várakozások szerint mindkét érték meghaladná a FED (az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény) két százalékos inflációs célját. De több amerikai jegybankár, döntéshozó is az utóbbi időszakban hangot adott azon véleményének, hogy az inflációs cél fölötti pénzromlás esetleges, átmeneti bekövetkezte nem tántorítja el őket a korábban tervezett (ebben az évben további két 25 bázispontos) kamatemelési lépésükben. Így a várakozásokhoz közeli tényadatok esetén a dollár az elmúlt napokban kialakult erősebb szinteken mozoghat. Az elmúlt napokban más gazdasági régiókból, így Ázsiából, Európából érkezett inflációs adatok nem jelentettek felfelé mutató kockázatokat az infláció tekintetében, sőt Kínából az infláció lassuló ütemét jelentették. 
Visszatérve a tengerentúlra, csak a várakozásokhoz képest jelentős meglepetést mutató adatok megjelenése esetén számítunk hevesebb dollár mozgásra. 
Az elmúlt napokban a feltörekvő piaci devizákra, így a forintra is nyomás nehezedett az amerikai hozamokban látott emelkedés okán. Az amerikai tíz éves hozam újra három százalék környezetében mozog. A csütörtök délután megjelenő amerikai inflációs adatot ilyen szemszögből is érdemes figyelni, azaz a pénzromlás alakulása a tengerentúlon indukál e újabb amerikai hozamemelkedést, vagy sem. Újabb hozamemelkedési hullám a feltörekvő piaci devizák esetében újabb gyengülési hullámot gerjeszthetne. De nagy valószínűséggel várt közeli inflációs adatok közlése esetén nem kell számolnunk az amerikai hozamok emelkedésével. 

cornergroup

www.cornerwebshop.huARANY KARKÖTŐ
229.700 Ft

GYÉMÁNT GYŰRŰ
1.138.500 Ft