Békülékenyebb hangulat.


Enyhülés látszik a szíriai konfliktusban. Itt is visszaköszön, mint Donald Trump korábbi egyéb intézkedéseinél, erős indítás, majd "felpuhulás". Diplomáciai tárgyalások irányába mozdulhat a szíriai helyzet kezelése. A geopolitika helyzet egyáltalán nem lefutott, de a piaci szereplők üdvözölték az enyhülést a viszályban. Így a kockázatvállalás erősödött, a kockázatosnak nevezett eszközök jól teljesítenek, a menekülő eszközök gyengülnek. 
Ebben a javuló hangulatban hazai devizánk a forint is jól teljesít, s technikailag izgalmas a kép. Amennyiben az EUR/HUF árfolyama a korábban nevesített 311-s szintet, mint támaszt - a választás előtt rendre ezen szinteknél fáradt el a forint erősödése - áttöri, úgy a 310 alatti szinteket is elérhetjük, 308,50-309-s régiót tekintjük újabb erős támasz szintnek. Támogatja a forintot a politikai, költségvetési folytonosság, illetve az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön megjelent kamatdöntő jegyzőkönyve mely felvet aggályokat az európai infláció folyamatos erősödésével kapcsolatosan, s így érvel a folyó eszközvásárlás fenntartása mellett. Tehát szeptember előtt továbbra sem várható, hogy az eszközvásárlást lezárnák, illetve a további szigorítás is lassú lépésekben következne. A fejlett gazdasági régiókban az infláció várakozásaink szerint bázishatás miatt a tavaszi, kora tavaszi hónapokban lokálisan "csúcsra járatott", a nyári hónapokban érdemes lesz figyelni az inflációs trend kérdésében, s a monetáris szigorítás enyhébb, vagy feszesebb irányára ez az időszak adhat választ.
Tovább enyhítette a piac hangulatot péntek hajnalban megjelent márciusi kínai kereskedelmi mérleg adata. Márciusban 4,98 milliárd dolláros hiánnyal zárt a kínai kereskedelmi mérleg, a várt 27,2 milliárd többlettel szemben. Kihangsúlyozandó a hiány, mely első sorban az export várt fölötti visszaesésének volt köszönhető. Legutóbb mintegy egy évvel ezelőtt jellemezte hiány a mutatót, s akkor is a kínaiak leghosszabb ünnepének környezetében, a Holdújév közelében megjelent adatról beszélhettünk. Tehát tendenciát ebből egyelőre nem kiáltanánk, de ha mérséklődik a kumulált mérleg többlet, az már akár a kínai-amerikai kereskedelmi egyeztetések zászlajára tűzhető eredmény, s enyhülhet az ez irányú feszültség is. 

cornergroup

www.cornerwebshop.hu