A nemzetközi hangulat javulása segíti az EUR/HUF árfolyamát a 305-310-s sáv alsó szintjeire.

 

Az elmúlt napokban megjelent adatok, kommentárok a nemzetközi hangulat enyhe javulását eredményezték. Ha az amerikai makroadatok nem is mutattak egyértelmű javulást, a vállalti jelentések többségében a várakozásokat felülteljesítették. Igaz a jelentési szezon kezdetén vagyunk, így számosságát tekintve meglehetősen kevés beszámoló érkezett eddig, s azok is főképp a pénzügyi szektorból. De a pénzügy képviselői eddig rendre a várakozások felett teljesített a harmadik negyedévben, s a hangulat javulásnak alapja. Hasonlóan a hangulat javulását segítette, hogy a FED (az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény) elnökének, Janet Yellen legutóbbi beszédéből azt a hozzáállást olvasták ki a piaci szereplők, hogy a FED hajlamos lesz követő hozzáállást képviselni a kamatemeléssel kapcsolatosan. Így az amerikai adatok, infláció, gazdasági mutatók tekintetében egyértelmű, határozott javulást követően inkább emelik ütemesen az amerikai irányadó kamatot, mint bizonytalan javulást mutató környezetben. Ez is azt a korábban képviselt gondolatot képviseli, hogy óvatosan helyezkednek a kamatemelés kérdésében, egyelőre nem képviselhetnek elhamarkodott szigorítás utáni "visszatáncolást", lazítást. 
Szintén az elmúlt napokban megnyugtató adatok érkeztek Kínából is. Az árszínvonal várt feletti emelkedése a belső fogyasztás élénkülését jelenti az ázsiai országban. Szerda hajnalban érkezik a harmadik negyedéves kínai GDP, valamint a szeptemberi ipari kibocsátás. Éves alapon 6,7 százalékos bővülés a várakozás a kínai gazdaság teljesítményére, ami megegyezne a második negyedéves bővüléssel. Várakozást meghaladó, vagy azt elérő kínai növekedés a kedvező nemzetközi hangulatot támogatná.
Mint korábban is jeleztük a forint a nemzetközi hangulat hullámai szörfözik a 305-310-s sávon belül. A fentiekben összefoglalt kedvező külső hatásoknak köszönhetően ezen sáv alsó régióiban kereskednek az EUR/HUF devizapárral. 
 

cornergroup

www.cornerwebshop.huARANY KARKÖTŐ
229.700 Ft

GYÉMÁNT GYŰRŰ
1.138.500 Ft